Menü Bezárás
Legyél a saját életed írója, rendezője, főszereplője, nézője, olvasója!

A mozgásszínház 3 hónapos kurzusokban működő, hetente 1 X 2,5 órás színjátékos alkotócsoport. Korhatár nincs, nem kell hozzá semmilyen előképzettség, bekapcsolódni a kurzus elején tudsz, mert a program elköteleződéssel jár, 3 hónapig EGYÜTT játszunk, alkotunk.
Jelenleg a próbajátékok mennek, ameddig a csoportlétszám kialakul.

Mi az a mozgásszínház?

Lazaság, bizalom, fegyelem, a kritikára adott válasz, a játékosság, a játékhoz szükséges szabadság – a színjátszás eszközeivel IS mozgunk és játszunk. A Mozgásszínház aktivitás és EGYÜTT-JÁTÉK, semmi terápia, viszont kikapcsol, feltölt, elvarázsol. A mozgásszínház nem színészképző, hanem játékos és komoly élményalapú tanulás felnőtteknek.

„A jó színészet alapkövetelménye a képességek ritka kombinációja: intelligencia, képzelőerő, szellemi szabadság, fizikai ügyesség, jó és hajlékony hang, érzelmi mélység, a hibákból, a kritikából, a megfigyelésekből való tanulás képessége. Ezenkívül szükség van bizonyos fokú személyes bátorságra, amely különböző módokon nyilvánulhat meg: hol szellemesség, báj, önbizalom, biztonság, becsületesség, hol pedig pimaszság, karizma, szenvedélyes intenzitás vagy megejtő őszinteség formájában.

Ezek, vagy az ezekhez hasonló dolgok közvetlenül nem taníthatók a maguk teljességében. De a módszer tanítható, amelynek alapjául az élet valósága szolgál, és arra tanít, hogyan „fordítsuk le” ezt a valóságot alkotásra, kreativitásra. Nincs szükség semmilyen előzetes színjátszó tapasztalatra sem az első, sem az ezeket követő leckékhez, amelyek lépésről lépésre haladnak egy bizonyos cél felé.

 Akár színész lesz valaki, akár nem, ezek mindenképpen előnyt jelentenek, ugyanis mindennapi életünk interakcióihoz, bármilyen – akár magán, akár szakmai – kapcsolatunkban szintén jó kiindulópontot adnak. Ezek olyan alapvető célkitűzések, amelyeket időről időre nem árt felülvizsgálni az életünk bármely területén.” (Robert Cohen: A színészmesterség alapjai)

Mikor játszottál utoljára?
A Mozgásszínház kreatív folyamatában fizikailag és belülről is megélsz olyan szituációkat, amelyek kívül esnek a komfortzónádon – ez pedig szerves, érzelemgazdag kapcsolatot tanít önmagadhoz, az életedhez. 

A kereteket a történetek adják, amelyek jöhetnek a mesék világából, az irodalomból, egy filmből, vagy saját sztoriból. A szerepeket felosztjuk, mindenkinek jut szerep, ki főszerepet, ki mellékszerepet, ki egy széket játszik. Fontos, hogy tudd, aki a széket játssza, az ugyanúgy a darab aktív része, mint aki főszerepbe bújt. Mindezt játékosan, mozgással és mozgásban, fizikai önvalódban – a testedben is – megtapasztalod, kifejezed. Megélheted az érzéseidet, lehetsz írója, rendezője és főszereplője a saját életednek. 

Miből lett a Mozgásszínház?

Mindig is vonzott a színészet. Szerepekbe bújni, átélni olyan érzéseket, helyzeteket, amelyek számomra idegenek, ismeretlenek, mert sosem „viselkedhettem úgy”. Megélni, hogy lehetek bármilyen. Ennek egészen idáig csak tánc adott teret az életemben. A mozgásszínházam a saját vágyamból fogant: megmutatkozni olyan szerepekben, megmutatni olyan arcaimat, amiket a világ nem szokott meg tőlem és amelyek számomra is ismeretlenek. 

11 éve tanítom a Niát, a mozgás tanítása indított el a személyiségfejlődés útján, rengeteget tanultam edzőként, emberként egyaránt. És ahogy teltek az évek, elkezdtem mélyebb lenni, érezni annak a sok belső hiánynak és tudásnak az erejét, ami utat keresett bennem, már nem csak a Nián keresztül, hanem a művészeten, az önismereten, az irodalmon, az alkotáson át. Lett egy álmom, a Mozgásszínház. 

Ám egyre csak halogattam, egyszerűen féltem a saját utamat járni. Azután az élet meglépte helyettem, amit én nem mertem: néhány éve egy magánéleti válság elsöpörte az addig biztonságosnak és szeretettnek hitt világomat és a Mozgásszínházam bennem kelt életre: olyan érzelmeket és helyzeteket éltem meg, amelyekről addig fogalmam sem volt – pedig léteztek. Az első évem a túlélésről és a harcról szólt, a következő egy évem pedig a menekülésről önmagam elől.

Amin átmentem, egyre világosabban rajzolta ki, hogyan segítheti a Mozgászínház, mint módszer, azokat a törvényszerűen bekövetkező fejlődési folyamatokat, amelyek a teljesebb és elégedettebb élet felé vezető út velejárói.

„A SZÍNÉSZET BIZONYOS ÁTALAKULÁSOKAT KÖVETELŐ FOLYAMAT:
a személy először színésszé változik, azután színpadi karakterré. Ez nem egy hirtelen vagy varázslatos változás (habár néha mindkettőnek tűnhet), hanem FOKOZATOS ÉS SZÁNDÉKOS.

A SZÍNÉSZI MEGKÖZELÍTÉS LÉPÉSEK SOROZATA: A FELFEDEZÉS, A MEGÉRZÉS, A KIPRÓBÁLÁS ÉS A CSELEKVÉS LÉPÉSEI EZEK. Minden színész minden előadásban újra megszüli ezt a folyamatot.

A SZÍNÉSZI MEGKÖZELÍTÉS ÉPPEN EZÉRT EGY ÖN-MEGVÁLTOZTATÓ FOLYAMAT, amikor is kilépünk magunkból, hogy belehelyezkedjünk egy szerepbe vagy egy művészi alkotásba, első lépések sorozata ez, és mint tudjuk, az első lépés mindig nagy kihívás.” (Robert Cohen: A színészmesterség alapjai)

 

Mozgásszínház próbajáték, kóstoló:
2020. Jan. 12. 9.00-11.30
Ára: 4000 Ft, a helyszínen fizetendő.

Induló mozgásszínház kurzus időpontja:

Várhatóan 2019. január vége, február eleje, a csoport összeállásának függvénye.

Ahhoz, hogy a teljes kurzus elinduljon, megfelelő csoportlétszám szükséges, ezért vannak a próbajátékok. Hogy a teljes kurzus mely napokon, hány órakor kezdődik majd pontosan, ahhoz a jövendőbeli csoporttagokkal való egyeztetés szükséges, részletek hamarosan.

Helyszín: Folyondár sportközpont, 1037 Budapest, Folyondár u. 15.

A kurzus ára: A mozgásszínház 3 hónapos kurzusokban működő, hetente 1 X 2,5 órás színjátékos alkotócsoport. A jan.19-től ápr.19-ig tartó kurzus 14 alkalmat jelent, egy alkalom 4000 Ft. A fizetés 3 részletben, havonta történik, minden hónap elején annyiszor 4000 Ft, ahány alkalom van az adott hónapban. Bekapcsolódni a kurzus elején tudsz, mert a program elköteleződéssel jár, 3 hónapig EGYÜTT játszunk, alkotunk. Ez azt jelenti, hogy elkötelezed magad erre az időre, a csoport aktív és fontos résztvevője vagy, végigjárod és kifizeted a kurzust. 

Érdeklődésed nem minősül jelentkezésnek, ha megmozdult benned valami, ha egy kicsit is hív a mozgásszínház, akkor hívj vagy írj, légy bátor kérdezni!