Menü Bezárás

Önmarcangolás, álmodozás vagy cselekvés?

A siker egyik legfontosabb tényezője: a cselekvés

“A végrehajtás képessége választja el az álmodozókat a cselekvőktől: Ez a képesség vezet oda, hogy eredményeket érjünk el.” (Kim Perell | McGraw-Hill )

Az ÚJRATERVEZÉS-ÚJRAKEZDÉS KÉPZÉS  egyedisége, súlypontja a cselekvésre való felkészítés, fókuszálás. Fájdalmas, bár sokszor „biztonságot” adó elmerülni az önsajnálatba, vagy a fájdalomba (veszteségbe) annyira, hogy életúton átivelő kitartással élhetünk igy. Ez az un. „szenvedés-flow”, ami maga a báránybőrbe bújt harakiri, mert soha nem hozza el a felszabadult öröm, vagy az (ön)szeretet élményét. Az ismerős érzés – szenvedek -, biztonságot nyújthat, de az újrakezdéshez nem vezet. Ez az állapot, életmód, valójában egy ismerős, kényelmi zóna, a saját komfort zónám. Az újrakezdéshez ebből a komfort zónából ki kell lépni, hogy elindulhass egy új élmény felé. Ha ezt akarod, persze.
– Könnyű azt mondani – legyintesz…
– Hát pont ez a lényeg, hogy ne csak mond, hanem meg is éld, amiben vagy – mondom én…

A képzés a sajátos, újszerű, néha provokativ eszközeivel segit megélni saját magadat akkor, amikor a komfort kereteken túllépsz. Ennek egyik eszköze a test tudat, a testkép újszerű megélése, megtapasztalása, amihez a zene, a mozgás csodálatos világa segithet hozzá. Másik eszköz a hiteles önkifejezés és a tudatos jövőtervezés gyakorlása, elsajátitása.

Álmodozó vagy, vagy cselekvő? Az álmodozóknak sok-sok ötlete van, de egy sem jut megvalósitásra, mert hiányzik valami. A döntés, a kitartás, vagy a szakértelem. Tapsztalatom szerint bárki megtanulhatja a cselekvés, végrehajtás művészetét, ha eldönti, hogy „megteszem!”. Mikor válik egy jó ötlet értékessé? Akkor válnak értékessé a jó ötletek, (ha vállalkozó vagy), amikor azokat átalakitod kereskedelmi értékké. Ha újrakezded egy krízis után, ha magadról döntesz, akkor sikeres a megvalósitás, ha az saját magad épülésére szolgál. Az üzleti világban egy vizió, bármilyen briliáns, nem fog piacot találni, ha nincs gyakorlati haszna és kereskedelmi értéke. Egy jó ötlet, döntés magaddal kapcsolatban akkor sikeres, ha az számodra értéket teremt, és gyakorlati hasznot hoz.

Tizből kilenc üzleti stratégia elhal, a gyenge szinvonalú véghajtás miatt. Nem tudok hasonló arányszámokat citálni a klinikum területéről, de tapasztalatom szerint az önsajnálat és az álmodozás, elhatározás, döntés és végrehajtás nélkül kizárja az újrakezdést. A klinika szaknyelv erre az egy helyben topogásra használja, az un. „neurotikus kör” fogalmát.  Tehát a cselekvés mozzanata különiti el az ámodozókat, a „szenvedésnyomást élvezőket”, azoktól, akik képesek egy tragédia vagy elakadás után az újrakezdésre. A végrehajtás képességének öt alapfeltétele van: a vizió, a szenvedély, a cselekvés, a rugalmasság és a képesség a kapcsolatok kialakitására és táplálására. A vizió a személy számára a Sarkcsillag, ami a végrehajtás irányára, fókuszára utal. A szenvedély táplálja a cselekvést és segiti a folyamatos előrehaladást. A cselekvés teszi lehetővé, megvalósithatóvá a végrehajtást. A rugalmasság segit a kihivások, a harcok és a kudarcok ellenére is a helytállásban. A támogató emberi kapcsolatok pedig alapvetőek, hogy az álmaid megvalósithatóvá váljanak.

Mi jellemzi a vállalkozói szellemiséget? Tudsz nagyot álmodni? Keményen dolgozni? Mindig kitartsz, függetlenül attól, hogy milyen akadályok állnak előtted? Ezek kulcsfontosságú vállalkozói jellemzők. De ha nem tudsz végrehajtani – azaz az álmaidat nem tudod valódi termékké formálni, amelyek valódi nyereséget hoznak, akkor soha nem leszel sikeres vállalkozó. – Ha magadról és nem vállakozásról van szó: szeretnéd átvenni az irányitást a saját sorsod felett? Értékeled a függetlenséget? Nem másoknak – szülőknek, férjnek, feleségnek, gyereknek stb.- megfelelni? Döntést kell hoznod, hogy új irányba indulsz el? A vállalkozók tudják, hogy szinte semmi sem megy úgy, ahogy remélik. A vállalkozás nehézségekkel, nem tervezett akadályokkal és váratlan buktatóval van tele. Hasonlóan, az újrakezdés tele lesz akadályokkal, feladatokkal és sokszor a közvetlen környezeted „jóakaratával”, hogy te ne menj semerre, maradj ott ahol vagy! Azoktól az emberektől tudsz a legtöbbet tanulni, akik öszintén megosztják veled a kudarcaikat, sikereiket és tapasztalataikat. A képzés ezt a tanulási folyamatot is támogatja.

Robert Kaplan, a Harvard Business School professzora és az üzleti teoretikus, David Norton kutatásai kimutaták, hogy tíz üzleti stratégia közül kilenc sikertelen a rossz végrehajtás miatt. A Harvard Business Review felméréséből kiderült, hogy 10 ből 6 munkavállaló azt jelezte, hogy a vállalat, ahol dolgozik, nem képes végrehajtani a startégiai tervét, annak ellenére, hogy a végrehajtás létfontosságú üzleti készség. – Hogy vagyunk ezzel a személyes életünkben? „Nehéz megverni egy olyan embert, aki soha nem adja fel, és akinek az eltökéltsége nagyobb, mint az előtte álló kihívások”.

 Az első feladatod az, hogy minimalizáld és /vagy megszüntesd azokat a rossz szokásokat, amelyek akadályoznak abban, hogy elérd személyes/üzleti céljaidat. A gyakorlati megvalósitás/kivitelezés érdekében gyakran kell a személyes kényelmi zónádon kívül működnöd. Hogy mi is ez a kényelmi zóna, és hogyan kell ezt elhagyni (cselekedni, végrehajtani), és miért fontos a szenvedély, arról a következő kis irásomban szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Tóth Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük